La primera setmana de novembre, ha estat especial a l’escola! Hem portat a terme la Setmana Solidària amb l’objectiu de sensibilitzar a tot l’alumnat sobre realitats diferents a les que estan acostumats, i d’altra banda, per fomentar la participació voluntària en les beques escolars (a partir de 3r. de primària), per l’Escola Pia de Santa Teresa de Sokone (Senegal).

Hem realitzat 4 tipus d’activitats: xerrades de sensibilització, titelles, tallers de decoració i activitats lúdiques portades a terme per alumnes de 3r. d’ESO. A més a més, al llarg d’aquests dies, l’alumnat ha après la cançó africana “Zimbolé”, i tothom qui ha volgut, ha participat portant aliments pel Rebost Solidari de Sabadell.

Les xerrades, han servit per apropar als alumnes d’ESO i Batxillerat sobre experiències i realitats, sovint llunyanes. El Josep Ma. Canet, antic director d’una de les Escoles Pies de Senegal durant 13 anys, va explicar als alumnes de 1r. d’ESO com és l’educació al Senegal i com funcionen les escoles, tot comprant-les amb les escoles d’aquí. També els va fer una radiografia dels llocs al món hi ha Escola Pia.

A 2n. d’ESO va ser la Dolors Portet, professora de l’escola, qui els va explicar el paper de la dona a Senegal, i com apoderar-la perquè tingui un paper destacat als poblats. Va explicar quins objectius es van portar a terme al llarg del viatge que fa fer aquest estiu, amb una ONG.

En Joan Suades, professor universitari jubilat, va ser l’encarregat de fer la xerrada a 3r. d’ESO. El Joan els va explicar què és el “turisme solidari”, i quins projectes va portar a terme a Uganda, quan hi va viatjar per segona vegada. Els va parlar de la frustració, de la convivència, de l’adaptació al nou país per uns mesos. Tot plegat amb anècdotes i vivències que va fer aproximar als alumnes a una realitat molt desconeguda.

A 4t. d’ESO, l’Anna Segura, arquitecta i professora de l’escola, va explicar als alumnes l’encàrrec que va rebre de fer una construcció al Senegal. En iniciar la xerrada, els va explicar que abans de fer els plànols va haver de conèixer l’entorn, el clima, el tipus d’edificis, el terreny, tipus de materials, etc. Va veure que tot era molt rural i manual, ben diferent a com està acostumada a treballar aquí. Molt interessant la comparativa que va fer!

L’Andreu Basolí, antic alumne de l’escola i monitor de l’Esplai Can Colapi, ha explicat a les tutories de 1r. de Batxillerat la seva experiència fent de voluntari en dos entorns molt diferents: una experiència a Gàmbia, i també de voluntari com a monitor. El seu testimoni ha permès fer conscients als alumnes del compromís que han de tenir amb les coses que facin, siguin on siguin. Finalment els ha donat un missatge molt clar: no cal anar a l’altra banda de món per ajudar als altres.

La vivència de 2n. de Batxillerat, també ha estat molt interessant. Ha vingut l’Anna de la Fundació Servei Solidari acompanyada del Xavi, antic professor de l’escola, i el Lahcen usuari dels pisos de la Fundació Benallar. Tots tres ens han explicat el funcionament de les Fundacions d’Escola Pia Catalunya i quin és el recorregut quan arriben joves de forma il·legal al país. El Lahcen, va explicar la seva història, de manera molt positiva i engrescant als alumnes a esforçar-se amb tot el que facin. Ell no ho va tenir gens fàcil, però amb esforç i dedicació està aconseguint els seus objectius. 

Pel que fa als tallers de decoració, els responsables han estat els alumnes de 5è. i 6è. Uns han fet lletres de Setmana Solidària decorades amb sanefes vistoses que han servit per decorar les entrades de l’escola, i els altres han fet màscares amb tècniques africanes que han donat vida als passadissos de l’escola. Tot plegat, ens ha aproximat a la cultura africana.

Els més menuts de l’escola, han tingut l’oportunitat de veure un espectacle de titelles realitzat per la Clara, la Cristina i la Laia. Van anar a l’espai escènic a veure “La pell del cocodril”, i després van fer una reflexió a cada classe.

Els alumnes de l’assignatura d’Emprenedoria de 3r. d’ESO, han estat els encarregats de fer les activitats a cicle inicial i cicle mitjà. A 1r. i 2n. de primària els han escenificat un conte típic africà i els han fet una reflexió a l’aula sobre el sentit que tenia. I a 3r. i 4t., han gaudit amb jocs típics africans al pati. Ha estat molt divertit veure quins són els jocs típics al Senegal.

Totes les activitats,  ens ha ajudat a aproximar-nos a altres realitats, alhora que fomentem accions de solidaritat i voluntariat, que creiem molt necessàries treballar per esdevenir persones compromeses.

Podeu veure moltes més fotografies al seu àlbum fotogràfic.