Ja tenim aquí la Setmana Solidària. Com ja sabeu l’objectiu és sensibilitzar l’alumnat i la comunitat educativa que formem l’escola sobre diferents aspectes de la vida al Senegal i també donar a conèixer projectes que s’hi porten a terme a través de la Fundació Educació Solidària de l’Escola Pia.

Durant la Setmana Solidària tot l’alumnat de l’escola podrà participar en un conjunt d’activitats preparades pel grup Djokko, un grup de docents voluntaris de l’escola. En aquesta notícia hi trobareu la descripció d’aquestes activitats.

Les xerrades serveixen per apropar als alumnes de 6è EP, d’ESO i Batxillerat sobre experiències i realitats, sovint llunyanes.

[02/11/2022] L’Educació al Senegal

El Josep Ma. Canet, antic director d’una de les Escoles Pies de Senegal durant 13 anys, ha explicat als alumnes de 1r d’ESO com és l’educació al Senegal i com funcionen les escoles, tot comparant-les amb les escoles d’aquí. També els hi ha explicat una radiografia dels llocs al món on hi ha presència de l’Escola Pia.

[03-10-2022] Diverses xerrades a l’escola

Avui ha estat un dia molt més intens en relació a les xerrades que s’han impartit a l’escola. A 6è de primària ens ha vingut un testimoni en primera persona, el Txacka. És un noi, un dels joves d’origen estranger que han patit el racisme i la desigualtat i ho han superat. Amb aquests testimonis generem debat i intercanvi entre l’alumnat, fomentant-ne l’empatia i reflexionant sobre processos migratoris, identitat i discriminació i reivindicant la validesa dels drets fonamentals de la persona i posant especial èmfasi en les situacions de doble discriminació que pateixen moltes persones fruit del seu origen ètnic i cultural i de la seva condició de classe.

A 2n d’ESO en Joan Suades, professor universitari jubilat, s’ha encarregat de fer arribar als alumnes què és el “turisme solidari” i quins projectes va portar a terme a Uganda, quan hi va viatjar per segona vegada. Els ha parlat de la convivència, de l’adaptació al nou país per uns mesos. Tot plegat amb anècdotes i vivències que han fet aproximar als alumnes a una realitat molt desconeguda.

A 3r d’ESO l’Alba Pedrerol, educadora social a l’Escola Pia Granollers i voluntària a l’estiu al Senegal, i l’Àngels Doñate ens han explicat la seva experiència de com fer de l’estiu, un estiu ben diferent.

[04-11-2022] Voluntariat

L’Andreu Basolí, antic alumne de l’escola i monitor de l’Esplai Can Colapi, ens ha explicat a les tutories de 1r de Batxillerat la seva experiència fent de voluntari en dos entorns molt diferents: una experiència a Gàmbia, i també de voluntari com a monitor. El seu testimoni permet fer conscients als alumnes del compromís que han de tenir amb les coses que facin, siguin on siguin. L’Andreu ens ha donat un missatge molt clar: no cal anar a l’altra banda de món per ajudar als altres.

[07-11-2022] Projecte arquitectònic al Senegal

A 4t d’ESO, l’Anna Segura, arquitecta i professora de l’escola, ha explicat als alumnes l’encàrrec que va rebre de fer una construcció al Senegal. Ens ha explicat que abans de fer els plànols va haver de conèixer l’entorn, el clima, el tipus d’edificis, el terreny, tipus de materials, etc. Va veure que tot era molt rural i manual, ben diferent de com està acostumada a treballar aquí.

[08-11-2022] Voluntariat i cooperació internacional

Els alumnes de 2n de Batxillerat que no han marxar a Salt han participat en una xerrada sobre cooperació internacional i el que significa ser voluntari portada a terme per l’Àngels Doñate.

Pel que fa a la decoració de l’escola, els responsables han estat els alumnes de 5è, 6è i 1r d’ESO. Uns han fet lletres de Setmana Solidària decorades amb sanefes vistoses que han servit per decorar l’entrada i el pati de l’escola, els de 6è han fet màscares amb tècniques africanes que han donat vida a l’entrada i els de 1r d’ESO, els del taller d’art, han dibuixat girafes i les han decorat amb el seu nom amb diferents idiomes africans. Tot plegat, els ha aproximat a la cultura africana. A l’entrada també, es pot veure durant tota la setmana una exposició de fotos de la vida dels nois i noies a les escoles del Senegal.

Els alumnes de l’assignatura d’Emprenedoria de 3r d’ESO, han estat els encarregats d’organitzar i dur a bon terme les activitats a cicle inicial i cicle mitjà de Primària. A 3r i 4t han preparat uns jocs típics africans al pati gran que els alumnes de cicle mitjà han gaudit durant tota la tarda de dilluns.

Els alumnes de l’assignatura d’Emprenedoria de 3r d’ESO també han estat els encarregats de fer les activitats a cicle inicial on han escenificat un conte típic africà i els han fet una reflexió a l’aula.

Els més petits de l’escola han vist un espectacle de titelles realitzat per les seves mestres ,“La pell del cocodril” i “la zebra Camil·la”. Després han fet una petita reflexió a la classe.

Una trentena d’alumnes voluntaris de 2n de Batxillerat han participat en una jornada de convivència a l’Escola Pia de Salt. L’objectiu d’aquesta trobada, és conèixer la realitat d’aquesta escola que es va fundar fa onze cursos, i també conèixer els cursos que realitzen de PFI adreçats a alumnes majors de 16 anys. Tant els petits com els grans, viuen immersos en una realitat social i cultural diametralment oposada a la que vivim al voltant de la nostra escola.