dimarts, 19 d’abril de 2016

Xarxes de Voronoi a 2n d'ESO

Els alumnes de 2n d’ESO que fan l’assignatura "Fem Ciència al Laboratori" han realitzat una pràctica sobre xarxes de Voronoi.

Aquestes xarxes són unes línies que divideixen l’espai en zones d’influència d’una sèrie de punts fent servir les mediatrius dels segments que els separen.


D’aquesta manera podem dividir una ciutat en zones d’influència de supermercats, o bé d’escoles qualsevol altra cosa i d’aquesta manera sempre sabrem què és el que tenim més aprop. Per la mateixa raó també ho podem utilitzar per triar el lloc més allunyat de certes poblacions si per exemple volguéssim instal·lar una depuradora. Aquest càlcul també d’altres aplicacions com pot ser la programació del camí a seguir per un robot que vol esquivar una sèrie d’obstacles.


A la natura trobem xarxes de Voronoi a el fang quan s’asseca, a les ales de les mosques, a la superfície del sol o al glaç de l’àrtic quan i sempre parteix de la mateixa idea: zones d’influència basades en alguna propietat (humitat, temperatura, densitat…) d’una sèrie de punts.

Després de construir matemàticament els punts, han pogut comprovar-ho fent ús d’aigua i uns caramels. En difondre's el sucre en l'aigua i amb ell el colorant que incorporen, un cop s’igualen les concentracions de sucre la difusió s’atura i s'estableixen les típiques figures que són els polígons de Voronoi, tal i com podeu observar en el següent vídeo:


Trobareu més fotografies de l'activitat seguint aquest enllaç.