divendres, 6 de juny de 2014

Anna Bertrolí guanya la menció Ramon Llull de Treball de Recerca

L’alumna de 2n de batxillerat científic ha guanyat la menció per part de ESDi en la 13 edició dels premis de Treball de Recerca de la Universitat Ramon Llull pel seu treball: Fotografia de paisatge del segle XIX: Antecedent del Land Art. Es tracta d’una menció especial que atorga una de les institucions que integren la URL a un treball emmarcat en el seu àmbit d’estudi . En el cas de l’Anna ha rebut la menció en l’àrea d’arts per part de la l’Escola Superior de Disseny EsDi. El premi ha consistit en un ebook i un diploma, i una menció també per a l’escola. 

El treball de l’Anna analitza la vessant artística i documental de la fotografia a partir de dos tendències determinades com explica a la introducció: “La fotografia sempre ha sigut un instrument al servei de l’art. Al segle XIX però, la fotografia de paisatge tenia una altra funció, documentar. Els fotògrafs d’aquest segle realitzaven expedicions on fotografiaven monuments i paisatges inèdits que servirien després per l’àmbit científic. Un segle més tard, apareixia el Land Art, un moviment artístic avantguardista que basa la seva obra en la intervenció a la natura. Els artistes d’aquest moviment creen el seu art a la naturalesa amb l’objectiu d’assolir un art no comercial i que vol eixamplar els límits que ofereixen les galeries i els museus. L’obra consisteix en deixar la seva petjada a la natura i transformar el paisatge amb materials d’aquest per tal d’establir-hi noves relacions. El caràcter efímer de l’obra, però, comporta la utilització de fotografies i enregistraments de vídeo, que són exposats a les galeries per documentar l’obra, ja que sinó pocs espectadors podrien presenciar-la. Aquest treball de recerca consisteix en buscar relacions entre la fotografia de paisatge del segle XIX i el Land Art, i veure si aquest moviment va estar influenciat per aquesta fotografia


Enguany s’han presentat un total de 432 treballs al premi procedents de 224 d’escoles representants de 92 municipis d’arreu de Catalunya. Els membres del jurat dels Premis han destacat el molt alt nivell dels treballs de recerca presentats, el gran rigor metodològic emprat, les interessants aportacions fetes, l’originalitat i creativitat versada en la temàtica i resolució de les hipòtesis, a més de les fermes conclusions, acompanyades d’un alt grau de maduresa dels estudiants. En aquest enllaç podeu veure la notícia apareguda al lloc web de la Universitat Ramon Llull, i en aquest altre enllaç llegir la notícia apareguda al Diari de Sabadell ahir dijous.