dimarts, 20 de maig de 2014

75 aniversari Exili a Portbou

Divendres 16 de maig, una vintena d'alumnes de 4t d'ESO van participar en l'activitat adreçada a una representació d'estudiants de tot Catalunya, entre els quals hi havia centres de Girona, Figueres, Vilafant, Badalona i Barcelona. Organitzada pel Memorial Democràtic i el grup de recerca Exili, Deportació i Holocaust, en el qual forma part el professor de l'escola David Serrano, va consistir en una conferència de l'historiador i nen nascut a la Maternitat d'Elna, Serge Barba, i el testimoniatge de Lluïsa Miralles, que va creuar la frontera amb 9 anys el gener de 1939 i activista democràta durant el Franquisme, i un testimoni, a través d'ACNUR, d'una exiliada política colombiana amb falsa identitat pels perills de ser reconeguda. 


Durant el matí es va pujar al Coll de Belitres, lloc fronterer entre Portbou i Cervere, on hi ha un espai de memòria on s'ha fet un homenatge a les 450.000 persones que hi van passar l'hivern del 1939. 

A la tarda, durant l'activitat protagonitzada pels alumnes, Albert Palomas va llegir un text sobre el seu besavi, lluitador demòcrata i mort al camp de concentració nazi de Gusen, depenent de Mauthausen. Posteriorment va llegir la carta que la seva àvia va escriure al pare que sabia que mai no tornaria, fet que va emocionar a l'auditori de 300 persones, que van emmudir, i que va acabar amb una emotiva abraçada amb Lluïsa Miralles, que plorava d'emoció.

Podeu veure més imatges seguint aquest enllaç.