dijous, 9 de maig de 2013

Centenari Amat Piniella a Barcelona

Els alumnes de literatura catalana de 2n de batxillerat van assistir a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL), on fa classes el professor de l’escola David Serrano, a una xerrada sobre el Centenari Amat Piniella, del qual Serrano n’és el biògraf i n’ha publicat diversos llibres.
 
La xerrada del professor de l’EP Sabadell es va centrar en la descripció del compromís d’Amat Piniella per les llibertats durant la República, la Guerra Civil i posteriorment, durant el seu exili i el pas durant quatre anys pel camp de concentració nazi de Mauthausen, a l’Alta Àustria. El mateix professor havia acompanyat alumnes de 2n de batxillerat de l’escola als actes de commemoració de l’alliberament del camp el maig del 2007. Va analitzar la seva novel•la K.L. Reich (1945-46), una de les més importants a nivell europeu sobre les reflexions que es generen a partir de l’experiència del pas pels camps nazis, juntament amb les obres de Primo Levi o Jorge Semprún. 

Amat va ser un lluitador antifranquista i antifeixista, escriptor durants als anys 50 i inicis dels 60 i un defensor de la llengua catalana i la seva cultura. Va morir oblidat i menystingut el 1974. Entre els anys 2004 i 2007 va ser lectura obligatòria de Literatura Catalana del Batxillerat.