dijous, 10 de gener de 2013

Any literari

La casualitat o l'atzar, com us agradi més, va voler que tres dels grans escriptors catalans del segle XX nasquessin el mateix any, el 1912. En efecte, Joan Sales, Pere Calders i Avel•lí Artís “Tísner” són tres barcelonins que van compartir moltes coses a banda de l'any de naixement, ja que tots tres eren amics i professaven una gran sensibilitat per la llengua i un compromís inequívoc en la defensa dels drets del seu país. 

Tanmateix, com a escriptors tenien les seves diferències. Joan Sales va escriure Incerta glòria, una novel•la-riu, que durant força temps va estar en reescriptura i evolució permanent. Avel•lí Artís Gener, Tísner, serà recordat per les seves memòries, pel seu caràcter polifacètic i per la seva innovació estilística, a més dels seus ninots. I Pere Calders és un narrador excels perquè té un lloc d’honor entre els grans «contistes» universals de tots els temps; els seus contes són una font insaciable d'imaginació, humor i ironia, i reflecteixen la condició humana sempre des de la tendresa i l'absurd. 

El Departament de llengües de l'Escola Pia de Sabadell aprofita que el 2012 ha fet 100 anys del naixement dels tres autors per apropar la seva obra a tot l'alumnat d'ESO i Batxillerat. Ho farà a través de les classes de llengua catalana i també a través de diversos actes, la programació dels quals anirem anunciant oportunament. 

A més, enguany també commemorem el centenari del naixement d'un altre escriptor molt rellevant, Joaquim Amat Piniella, (Manresa, 1913 - Barcelona, 1974), autor, entre d'altres, de la que es considera la millor novel•la sobre camps de concentració: K.L. Reich, on descriu amb tot detall l'horror viscut en pròpia carn al camp de Mauthausen. També ell i la seva obra tindran un espai durant el curs a les nostres aules, que significarà el tret de sortida de l'homenatge que li dedicarem el curs vinent.